ЗАПАДНОЕВРОПСКА ЕПАРХИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
  • Српски језик
  • Français
Изборник

Протојереј Жоан из Барселоне посетио Острог и Тврдош

Објављено 09/10/2015

Отац Жоан (Хуан) у Требињу септембар 2015
Отац Жоан (Хуан) у Требињу септембар 2015

Протојереј-ставрофор Жоан Гарсија боравио је у посети митрополиту Амфилохију и умировљеном епископу Атанасију, од 10. до 15. септембра 2015. године у циљу унапређења рада Богословске школе Светог Григорија Паламе у Барселони, и представљања дописних богословских курсева преко интернета намењених Латинској Америци.

Отац Жоан, архијерејски заменик епископа Луке за Шпанију и Португал, сусрео се у манастиру Острог са митрополитом Амфилохијем и саслуживао му на Светој Литургији у суботу 12. септембра (30. августа). Том приликом, митрополит Амфилохије даровао је Цркву у Барселони, огромним благословом: омофором Светог Василија Острошког, као и делићима моштију Светог Мученика Станка, непознатог Ђакона из времена Светог Василија, Светог Петра Коришког и пет светозарних Мученика.

Митрополит Амфилохије је још као јеромонах заједно са Епископом Атанасијем, тада такође јеромонахом, помагао тадашњем Епископу западноевропском Лаврентију око пријема Православних на Иберијском полуострву у јурисдикцију Српске Патријаршије, те се познанство са оцем Жоаном датира из тих дана. Митрополит Амфилохије и отац Жоан дуже су разговарали и сагледавали могућности организовања богословског образовања и сарадње са Епархијом буеносаиреском и јужноамеричком чији је администратор митрополит Амфилохије.

Претходно је на празник Усековања, отац Жоан служио у манастиру Тврдош где се сусрео и са владиком Атанасијем, док је у недељу 13. септембра служио у Саборној Цркви у Требињу.