ЗАПАДНОЕВРОПСКА ЕПАРХИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
  • Српски језик
  • Français
Изборник

Најава – 02/01/2016

Васкршење Литургије у Мадриду
Васкршење Литургије у Мадриду

Епархија западноевропска је по први пут организовала служење Литургије у иберијским престоницама Мадриду и Лисабону, са благословом надлежног Епископа Луке и уз велико мисионарско залагање архијерејског заменика за Шпанију и Португал, оца Жоана Гарсије Више…

Српска Православна Црква
својој духовној деци о Божићу 2015. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-
-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Певајте Господу, благосиљајте име Његово,

Јављајте из дана у дан спасење Његово!

Казујте по народима славу Његову,

По свим племенима чудеса Његова!

(Пс 96,2–3)

Овим речима, браћo и сестре у Христу Господу и драга наша децо духовна, позива нас Свети цар Давид на данашњи празник и празнично славље које нам је Сâм Господ припремио Својим Рођењем од Пресвете Дјеве Марије у пећини витлејемској. Гле, пре две хиљаде годинâ Пресвета Дјева Марија дође у Витлејем јудејски са Праведним Јосифом пописа ради. Али, попис Јосифов међу браћом својом и у роду своме послужио је домостроју спасења и испуњењу пророштва пророка Михеја, који Духом Светим пророковаше овим речима: „А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изићи Онај који ће бити Господар у Израиљу, којему су изласци од искони, од вечних времена“ (Мих 5,2).Више…

Епископ Лука у Аликантеу - Христова фреска на зидинама тврђаве Свете Варваре у Аликантеу
Епископ Лука у Аликантеу - Христова фреска на зидинама тврђаве Свете Варваре у Аликантеу

Парохија Светог апостола Андреја и Светог Николе архијерејском Литургијом је обележила свој храмовни празник.

Епископ Лука началствовао је евхаристијским сабрањем је у недељу 6. децембра 2015.Више…

Слава у Ла Коруњи (Галиција) - Најстарији на свету Херкулов светионик из 1. века
Слава у Ла Коруњи (Галиција) - Најстарији на свету Херкулов светионик из 1. века

Од 27. до 30. новембра 2015. године Епископ Лука је боравио у Галицији на северо-западу Шпаније, где се налазе две парохије Западноевропске епархије и у обе су свештеници Шпанци.

У Вигу служи отац Басилио а у Ла Коруњи отац Дамасо. Парохија у Ла Коруњи (од латинског Ad Columnam које указује на близину Херкуловог светионика, најстаријег на свету) обележила је у недељу 29. новембра своју храмовну славу Светог Јована Златоустог.Више…

Празник Светог Нектарија у Навати (Каталонија)
Празник Светог Нектарија у Навати (Каталонија)

Поводом парохијске славе Светог Нектарија Егинског у Навати, Епископ Лука је од 20. до 22. новембра посетио каталонску област Емпорду, на крајњем североистоку Шпаније.

У недељу 22. новембра Владика је служио Литургију у Навати, а саслуживали су и месни православни свештеници каталонског порекла: протојереј Марти Пуче из Барселоне, протојереј Жауме (Јаков) Хереу из Жироне и парохијски свештеник Нектарије Галдон.Више…

Од 15. до 20. октобра 2015. године, група од осам монахиња из Манастира Жича, са свештеником оцем Радошем Младеновићем допутовала је у посету Француској и Паризу, поводом обележавања осамстоте годишњице манастира Жича.

У петак 16. октобра одржана су два округла стола о улози монаштва у савременом друштву.Више…

У Паризу ће од 16. до 18. октобра, низом манифестација, бити обележено 800 година од оснивања Манастира Жича, првог седишта српских архиепископа.

Петак, 16. октобар 2015.
19ч30 Auditorium Jean XXIII
Mutuelle Saint-Christophe
277 Rue Saint-Jacques, 75005 Paris

Округли столови : Улога монаштва у савременом друштву

– Сведочанства Православне Цркве

Модератор : Јулија Видовић
Учесници :
Еп. Marc (Алрик), викарни епископ Румунске архиепископије западноевропске;
Архимандрит Илија (Раго), манастир Преображења, метох Симонопетре, Света Гора;
Игуманија Јелена, манастир Рођења Пресвете Богородице, Боа Салер;
Отац Никола Црнокрак, декан православног института Светог Сергија и протојереј цркве Светог Серафима Саровског и Покрова Пресвете Богородице.

– Екуменска сведочанства

Модератор : отац Кристоф Левалуа
Учесници :
Еп. Нестор (Сиротенко), епископ корсунски, Московска патријаршија;
Брат Ришар из Тезеа
Отац Мишел Малевр, доминиканац, декан Екуменског института при Католичком институту и директор Центра Истина

Субота, 17. октобар 2015.
19ч30 Културни центар Србије
123 Rue Saint-Martin, 75004 Paris

Представљање манастира Жиче, живота и активности монашке заједнице кроз богат културни садржај: изложбу икона, појање монахиња, пројекције краткометражних филмова, презентације DVD-а о женском монаштву, монографије о Жичи на француском језику и мноштво других експоната које ћете открити на лицу места.
Учествују: Епископ западноамерички Максим (Васиљевића); Њ. Е. Г. Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеску; Отац Радош Младеновић и Г. Љубомир Михаиловић.

Недеља, 18. октобар 2015.
10ч Катедрала Светог Саве
23, rue de Simplon, 75018 Paris
Света Литургија
Разговор са сестринством

У понедељак 5. октобра 2015. године, у просторијама новоизграђене румунске парохије у Барселони, Епископ Лука је учествовао на заседању Епископског сабрања за Иберијско полуострво.

Састанку је председавао грчки митрополит Поликарп, а присутни са својим сарадницима били су и руски епископ Нестор, и домаћин епископ Тимотеј. Дискутовало се о објављивању Синаксара иберијских светитеља, о заједничком тексту Литургије на шпанском језику, као и о присуству и активностима Православне Цркве на овим просторима у актуелној друштвено-политичкој ситуацији. Следеће заседање ће бити одржано у јануару у Португалу.

Епархијски дани у Барселони 2015. године
Епархијски дани у Барселони 2015. године

Епископ западноевропски Лука председавао је епархијским свечаностима које су одржане од 2-5. октобра 2015. године у Барселони.

Владика Лука је одржао састанак са свештеницима Намесништва за Шпанију и Португал. На састанку је архијерејски заменик протојереј-ставрофор Жоан Гарсија поднео годишњи извештај након чега је уследила дискусија о текућим активностима.Више…

Епископ Лука је у суботу 26. септембра 2015. године у Емену, у Холандији, рукоположио Јован Билбију за свештеника и именовао га за пароха еменске Цркве Рођења Пресвете Богородице.

Отац Јован је по образовању доктор психологије и син је угледног ротердамског протојереја-ставрофора Војислава Билбије који је саслуживао тога дана.

Истом приликом Игор Радошевић је рукоположен за ђакона и служиће у Парохији Свете Тројице у Ротердаму.