ЗАПАДНОЕВРОПСКА ЕПАРХИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
  • Српски језик
  • Français
Изборник

Монахиње из Жиче у Паризу

Објављено 09/11/2015

Од 15. до 20. октобра 2015. године, група од осам монахиња из Манастира Жича, са свештеником оцем Радошем Младеновићем допутовала је у посету Француској и Паризу, поводом обележавања осамстоте годишњице манастира Жича.

У петак 16. октобра одржана су два округла стола о улози монаштва у савременом друштву.На првом округлом столу чије дискусије је анимирала Јулија Видовић, доктор патристичког богословља, и на ком су учествовали Еп. Марк (Алрик), викарни епископ Румунске архиепископије западноевропске; Архимандрит Илија (Раго), манастир Преображења, метох светогорског манастира Симонопетре ; Игуманија Јелена, манастир Рођења Пресвете Богородице, Боа Салер; Отац Никола Црнокрак, декан Православног института Светог Сергија и протојереј цркве Светог Серафима Саровског и Покрова Пресвете Богородице, сагледавано је савремено стање и будућност православног монаштва нарочито на Западу. На другом округлом столу, модератор отац Кристоф Левалоа и његови саговорници, јеромонах Сергије, Епархија херсонска Московске патријаршије; Брат Ришар из протестантског манастира Тезеа, Отац Мишел Малевр, доминиканац, декан Екуменског института при Католичком институту и директор Центра Истина, упоређивали су перспективе различитих хришћанских деноминација у односу према монаштву и према његовом месту и улози у свету.

У суботу 17. октобра, у Српском културном центру у Паризу одржано је представљање манастира Жиче, живота и активности монашке заједнице кроз: изложбу икона, појање монахиња, пројекције краткометражних филмова, презентације DVD-а о женском монаштву, монографије о Жичи на француском језику и мноштво других експоната. У дискусији која је претходила учествовали су: Епископ западноамерички Максим (Васиљевић); Њ. Е. Г. Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеску; Отац Радош Младеновић и Г. Љубомир Михаиловић.

У недељу 18. октобра, Владика Максим је предстојао литургијском сабрању уз појање жичких сестара. Сестре су затим у црквеној сали представиле изложбени материјал и разговарале са париским верницима.

Након обиласка града у понедељак 19. октобра, жичке монахиње су отишле у вишедневну посету француском православном женском манастиру Боа-Салер.