ЗАПАДНОЕВРОПСКА ЕПАРХИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
  • Српски језик
  • Français
Изборник

Епархијски дани у Барселони

Објављено 09/10/2015

Епархијски дани у Барселони 2015. године
Епархијски дани у Барселони 2015. године

Епископ западноевропски Лука председавао је епархијским свечаностима које су одржане од 2-5. октобра 2015. године у Барселони.

Владика Лука је одржао састанак са свештеницима Намесништва за Шпанију и Португал. На састанку је архијерејски заменик протојереј-ставрофор Жоан Гарсија поднео годишњи извештај након чега је уследила дискусија о текућим активностима.

Богословско-пастирска тема овогодишњих Епархијских дана била је Саборност. У суботу пре подне, након уводног предавања, уследила је и дискусија о месту саборности у животу Цркве, о неопходности организовања епахијских и саборских структура у Западној Европи, као и о значају сазивања Великог и Светог Сабора Православних Цркава.

У суботу увече на празничом бденију, замонашен је Јоаким Рухој добивши име Серафим по Саровском светитељу. Свој монашки подвиг наставиће при парохији у Ируну у Баскији.

У недељу 4. октобра, Парохија Покрова Пресвете Богородице у Барселони, прославила је свој славу. Игор Петрович је рукоположен за ђакона и служиће у Парохији у Аликантеу. Карактеристика Парохије у Барселони је њена мултинационалност, осим Каталонаца и Срба, парохијани су и Румуни, Грци, Грузини, Руси, Украјинци, православни Јермени, па се осим каталонског и шпанског на богослужењу користе и језици свих ових народа.